Drie soorten Marktwerking in de Zorg

Beste Lijsttrekkers, er zijn eigenlijk maar 3 echte vormen van Marktwerking in de Zorg:4lijstrekkers-coulissen-18022017

1 Concurrentie tussen zorgverzekeraars (nationale markt) – Het Nationaal ZorgFonds maakt hier een einde aan in de Cure en dit kan de basis leggen voor een synchroon georganiseerd zorgstelsel in de Care.

2 Concurrentie tussen leveranciers van pharma, ICT-applicaties, medische hulpmiddelen etc. (internationale markten) – Dit blijft zo, omdat dit bij uitstek een internationaal karakter heeft en supranationaal beleid moeilijk te realiseren is. Het beleid is gericht op versterking van de onderhandelingsmacht tov. Big Pharma.

3 Concurrentie tussen zorgverleners, zoals de strijd tussen ziekenhuizen en MSB, de discussie over specialisten in loondienst? en de internationale markt voor hoogopgeleide zorgspecialisten/verpleegkundigen (internationale markten). De zorgverzekeraars zijn opdrachtgever/zorginkoper – Er tekent zich een politieke meerderheid af voor alle medisch specialisten in loondienst. Resteert de vraag hoe om te gaan met de profijtelijke priveklinieken? In de Care zien we hier een race to the bottom, waarbij gemeenten de opdrachtgevende (zorginkopende) rol hebben en werknemers worden kaalgeplukt.

Wat we niet als marktwerking moeten zien is de vrije artsen- en patiëntenkeuze, het onvervreemdbaar recht van ieder mens om persoonlijke keuzes te maken. In de Care is het PGB-systeem hier een voorbeeld van (een door de overheid georganiseerd, maar falend systeem).

De hamvraag: Waar staan de politieke partijen nu precies voor?

presentatie1-2202

Jesse?    Lodewijk?   Alexander?   Buma?  en…  Geert?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s