HP/DeTIJD – Zorgpremie blijft stijgen, hoe remmen we de kosten?

In HP/DeTIJD deze week wordt ik geciteerd in een artikel van Sebas Bouquet Zorgpremie blijft stijgen, hoe remmen we de kosten?

 

Het citaatgedeelte –

Op naar een Publieker zorgstelsel
“Gijs van Loef is specialist marktwerking in de zorg en mengt zich al jaren in het vraagstuk van het huidige zorgstelsel. Hij schreef onder meer het boek Kiezen tussen overheid en markt (2013), analyseert marktwerking in de zorg en was financieel deskundige achter het Nationaal Zorgfonds – een concept waarbij de zorgverzekeraars worden afgeschaft.

“Op dit moment is het nog te vroeg voor een publieker zorgstelsel”, zegt Van Loef. “Eerst zullen we de realiteit onder ogen moeten zien zoals die is en steeds weer blijkt – zie de stijging van de zorgpremie. De zorgelite (gesteund door de meeste politieke partijen) is als de dood voor dit debat.”

Lees hier het volledige artikel: Zorgpremie blijft stijgen, hoe remmen we de kosten

Een gedachte over “HP/DeTIJD – Zorgpremie blijft stijgen, hoe remmen we de kosten?

  1. De kosten van de gezondheidszorg rijzen toch de pan uit? Zeker, maar er zijn ook positieve voorbeelden, dus ja, dat afremmen van de kostenstijging kan. In Zuid-Afrika zijn ze gaan experimenteren met korting als je gezonde producten koopt. Je verdient spaarpunten bij de zorgverzekeraar. Als we niks doen blijven de kosten fors stijgen. Daar is een aantal redenen voor. Het aantal chronisch zieken en het aantal kankerpatiënten zullen stijgen, we maken gebruik van nieuwe en dure medische technologie en dankzij internet stijgt de diagnostiek: mensen schrijven zichzelf allerlei ziektes toe. Dat gaan we niet volhouden. En waar moet straks het personeel vandaan komen dat al die zorg moet verlenen? Ook zou je na kunnen denken over onze voedselketen. Krijgen we wel gezond voedsel op ons bord, van plofkip tot frisdranken, en moeten we dan niet voor ongezonde producten (je wilt niet weten hoeveel chemische rommel in ons voedsel zit) en het pakje sigaretten een extra zorgbelasting heffen bij de producenten hiervan. En dan die opbrengsten niet in de algemene middelen laten verdwijnen, maar ten goede laten komen aan de zorgbegroting. Het is slechts een idee!
    Met een groeiend aantal ouderen en chronisch zieken is een omslag nodig om de zorg betaalbaar, bereikbaar en van hoge kwaliteit te houden. Denk aan de mogelijkheden van E-health, data analytics, thuisdiagnostiek, 3d-printing, blockchain

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.