Blunder minister Bruins inzake SEH’s (‘houtskoolschets’) UPDATE

update 23/7/2019 – Er blijken inmiddels nieuwe brieven te zijn van de minister waarin de houtskoolschets en het RIVM-rapport aan elkaar gekoppeld worden. Dagtekening 12/7, gepubliceerd op 16/7. Het oogt als een reparatie achteraf van de blunder, een blunder in dubbel opzicht: a. Het gelijktijdig verschijnen van brieven/rapporten die nauw met elkaar samenhangen, zonder dat de minister dat tegen de TK zegt of blijkt te weten en b. de tijd die de  minister nodig heeft voor een houtskoolschets  van de acute zorg, die nu al in zijn voegen kraakt (in het voorjaar 2020, hoe lang is dat, ik hou het maar op 9 maanden?).
Het heeft er alle schijn van dat minVWS razendsnel geprobeerd heeft de blunder te herstellen. Exacte tijdlijn:
PM Brief regering; Bereikbaarheidsanalyse RIVM 2019 – Acute zorg
PM Brief regering; Visie medisch zorglandschap – Beleidsdoelstellingen op het gebied van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

update 21/7/2019 – anoniem nieuw twitteraccount @lezenisookeenkunst, kennelijk speicaal opgericht hiervoor, stelt een vraag die ik beantwoord.
update 20/7/2019 15:00 u. – Reactie van Bas Leerink (lid RVS, maar op persoonlijke titel) en mijn reactie.

Het betreft correspondentie van de minister (minVWS) aan de Tweede Kamer en gelijktijdig het RIVM (agentschap minVWS) aan de minister over de SEH’s d.d. 3 juli 2019.
Het RIVM publiceert jaarlijks deze rapportage in opdracht van VWS. Deze rapportage is geen houtskoolschets maar een gedetailleerd overzicht van de SEH en de acute verloskunde in Nederland.
De minister wist dit kennelijk niet, hij wist niet dat deze vraag direct beantwoord kon worden obv. het RIVM-rapport – waarvan hij zelf formeel de opdrachtgever is. Hij had alleen maar hoeven zeggen: “Ik stuur u morgen het RIVM rapport toe.”

Om u onnodig gegoogel te besparen:
Bereikbaarheidsanalyse SEH’s en acute verloskunde_2019 beveiligd
beantwoording-kamervragen-over-de-patientenzorg-die-in-gevaar-is-op-de-spoedeisende-hulp-van-het-lumc

2 gedachtes over “Blunder minister Bruins inzake SEH’s (‘houtskoolschets’) UPDATE

  1. Dit toont helemaal niet aan dat de top van VWS niet weet waar ze mee bezig zijn, dat weten ze over het algemeen juist uitstekend. De vraag ging over een actueel en nauwkeurig overzicht van alle problemen op SEH’s, en dat is er niet. Zeker niet in maat en getal. Dus geen sprake van een blunder.
    Het is overigens wel waar dat het goed zou zijn voor het publieke vertrouwen in de acute zorg als deze gegevens wel beschikbaar zouden zijn.

    Like

    • Beste Bas, ik waardeer het ten zeerste dat jij als lid van de RVS en zorgverkenner in Flevoland reageert op mijn prikkelende blog die aandacht trekt op social media. Toch blijf ik bij mijn standpunt dat hier sprake is van een grote blunder. Om verder te komen zouden we naar de letterlijke tekst moeten gaan kijken in de kamerbrief van de minister. Hierin is geen sprake van ‘een actueel en nauwkeurig overzicht van alle problemen op SEH’s’ (vraag van M. Ploumen), maar van (ik citeer) ‘een overzicht geven van de problemen die spelen bij verschillende SEH-afdelingen in Nederland?’. Een houtskoolschets is natuurlijk in de verste verte geen antwoord op de gestelde vraag en een houtskoolschets kan toch nooit actueel en nauwkeurig zijn, los van het feit dat de minster daar zo’n 9 maanden voor nodig blijkt te hebben?! Kom op zeg. En de minister had zich alle ellende kunnen besparen door gewoon naar het RIVM-rapport te verwijzen… Met vriendelijke groet

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.