De kloof voorbij, een visie op de toekomst van Nederland (2008)

iPieter Winsemius schreef in het voorwoord:
“Er is behoefte aan meer integrale, niet-partijpolitieke visies om van daaruit een gemeenschappelijk besef van richting te kunnen ontwikkelen. Gijs van Loef – lid van De Publieke Zaak – pakte de uitdaging aan. Hij levert met zijn vlot en toegankelijk geschreven boek een wezenlijke bijdrage aan de ontwikkeling van een visie, die onze gedachten kan verrijken en ons kan verwarmen op weg naar een maatschappij die we met een gerust geweten kunnen overdragen aan volgende generaties.”

Uit De kloof voorbij: “We willen weer investeren in onze leefomgeving en elkaar een handje helpen. Ik ben optimistisch. Uit onderzoek blijkt dat er een hoge mate van overeenstemming bestaat over de fundamentele waarden die wij met elkaar delen en we zijn het ook met elkaar eens wat de belangrijke hedendaagse vraagstukken zijn. Er bestaat een gemeenschappelijk beeld van het type samenleving dat we zouden willen zijn (21minuten.nl). Omdat wij met elkaar gedeelde opvattingen hebben over wat we belangrijk vinden, denk ik dat we vertrouwen kunnen hebben in de toekomst. Plaatje 4

Tegenover de ontwikkeling van de mensen en de samenleving staat een complexe Verzorgingsstaat die door de overdaad aan interne structuren, de verkokering, de steeds weer veranderende regelbrei, de eindeloze procedures en vooruitschuifmechanismen, de fixatie op control en prestatiegetallen, helemaal in zichzelf verstrikt is geraakt. Het teveel aan harde normen, bureaucratie en regelzucht van de overheid biedt geen tegenwicht voor het sociale tekort. In zijn zoektocht naar een leefbaarder samenleving verwachtten burgers en ingezetenen steun van een gezagvolle overheid, een overheid die betrouwbaar is, integer, een overheid die rechtszekerheid biedt en die maatschappelijke problemen oplost. Maar wat de mensen krijgen is het tegenovergestelde: een onbetrouwbare overheid, een overheid die argwanend is en betuttelend en bovenal een overheid met een ontstellend gebrek aan oplossend vermogen.

Samenleving en overheid zijn volledig uit balans. De belevingswerelden van de burger en de samenleving enerzijds en de politici en bestuurders van de collectieve sector anderzijds sluiten niet meer op elkaar aan. De twee belevingswerelden zijn van elkaar los geraakt. Dàt is de Kloof.”

Omslag De kloof voorbij

Recensies Spits! Overheid is draad kwijt 27032008

Erwin van de Pol (adviseur Rijnconsult): “Het is, of zou moeten zijn, voor iedereen met een “gezond verstand” een mijlpaal. Elk woord is ter zake. Zelden een boek gelezen dat zozeer weerspiegeld wat aan de orde is, echt serieus. Maar ja, wij zijn geestverwanten … Gebruik dit prachtige visitekaartje goed!”
Franklin Neuteboom (copywriter): “Zelfs de ambtenaren zijn het met je eens! Vind het een goed en overtuigend verhaal in een prettig beknopte vorm. Chapeau.”

Er is nog een beperkt aantal exemplaren op voorraad (prijs 22,50 euro, verzendkosten 4,50). Gebruik het bestelformulier.

j (2)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.