Avondklok is geen bètawetenschap (8% tot 13%?)!

17 maart 2021 – FTM Nattevingerwerk RIVM hielp Nederland aan omstreden avondklok

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Moeten we overgaan tot een avondklok of niet?
De meeste landen om ons heen – België en Frankrijk, in Duitsland ten dele, hebben een avondklok ingesteld. In UK is er geen.
De besmettingen zijn zeer sterk gedaald in België, terwijl in Frankrijk en Duitsland de groei van de 2e golf tot staan lijkt te zijn gebracht. In UK lijkt het B117 mutant over de top heen te zijn. We weten niet of de avondklok werkt. Wetenschappelijk kan het niet worden aangetoond.
Dat moet denk ik dan ongeveer als volgt gaan. In het ene land is er een avondklok, dit is de experimentele groep. In het buurland is er geen avondklok, de controlegroep. In het eerste land is de bevolking katholiek, in het tweede protestants. De regering van het eerste land heeft een groot draagvlak onder de bevolking, het tweede niet. De verhouding tussen de verschillende virusmutanten verschilt tussen beide landen. Het buurland heeft een historisch trauma overgehouden aan een eerdere lockdown, het experimentele land niet. Enzovoorts. Hoe zouden we nu het effect van een avondklok moeten kunnen aantonen? Kan het überhaupt?
Nee, het kan niet worden aangetoond.

Corona legt de opmars van het bètadenken bloot: Van alles zijn er data, dus alles kan worden berekend, correlaties worden in exacte getallen uitgedrukt. Het wordt gevisualiseerd in Tabellen, Grafieken, Exponentiële curves. Als je geen datakundige (of medicus) bent, doe je niet meer mee in de discussie. Je hebt er geen verstand van!

Ik denk dat een avondklok over het gedrag van mensen gaat. Dat laat zich niet becijferen. Het effect van een avondklok kan niet worden ‘bewezen’. Het gedrag van mensen kan wel worden beinvloedt door goede en consistente voorlichting vanuit de overheid, pardon: het demissionair kabinet.

Naschrift. Het demissionair kabinet is voornemens de avondklok in te voeren van 20:30 uur tot 4:30 uur en legt dit voor aan de Tweede Kamer morgen. Het OMT becijfert als effect van de avondklok een daling van de R0 met 8 tot 13%. Op basis van aannames over ‘compliance’ (maw. de mate waarin mensen zich vanuit zichzelf houden aan de avondklok), plus het netto effect van ‘verschuivingsgedrag'(dwz. bijeenkomsten die normaliter tijdens de avondklok worden gehouden, verschuiven naar ‘overdag’ hetgeen een negatief effect op de beoogde daling van de R0 heeft), plus het resultaat van ‘handhaving’ (wordt er gehandhaafd?, wat is de beeldvorming over de handhaving in de media en welk effect heeft dat op ons gedrag?), plus andere aannames komt er dan kennelijk een ‘minimum-maximum’ effect uit van 8% tot 13% daling van de R0. Het punt blijft staan: Slikken we het met z’n allen, nee, iets preciezer: in hoeverre slikken we het met z’n allen? Uiteindelijk gaat het om ons handelen, ons gedrag. We gaan het zien.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.