Failliet marktwerking in de medische gezondheidszorg – uitgesproken bij NZF-debat

Vlnr: spreker, Herman Tjeenk Willink, Jan Terlouw, Ron Meyer, Kim Putters

De Rijksoverheid heeft de afgelopen jaren bewust een te positief beeld geschetst van de medische gezondheidszorg. In het Regeerakkoord staat: “Onze zorg behoort tot de beste van Europa”.

Misleidende overheidscommunicatie over het zorgstelsel

O.b.v. zelfstandig onderzoek (bron: OECD Health at a Glance, raadpleging panel medisch deskundigen, gevalideerd door experts) heb ik vastgesteld dat de kwaliteit van de medische zorg in vergelijking met andere moderne Europese landen sinds 2006 geleidelijk aan terrein verliest. Mijn oudste publicaties erover van 2,5 jaar geleden worden nog steeds dagelijk tientallen malen gelezen. Opmerkelijk! Want waarom werd dit onderzoek niet gedaan door de kennisinstituten? ‘Nederlandse zorg valt van haar voetstuk’ is een van de meest gelezen artikelen in MEDISCH CONTACT en kreeg veel bijval van medici, maar geen enkele  reactie vanuit de bestuurlijke en –beleidshoek.

onderzoeksartikel Medisch Contact

Ik stel vast dat het zorgstelsel van gereguleerde marktwerking niet goed doordacht is – er zijn 2 fundamentele ontwerpfouten gemaakt – , maar dat er nog steeds geen onderzoek wordt gedaan.

Waarom de marktwerking de kwaliteit van de gezondheidszorg uitholt

1e Een patiënt – die heeft moeten betalen voor zijn zorg! – is geen consument, maar heeft recht op zorg; 2e Landelijke regie (planning van zorgvoorzieningen op landelijke schaal) is onmogelijk in een stelsel met concurrerende zorgverzekeraars.

Er zijn teveel private krachten en er is te weinig publieke sturing in het zorgstelsel. Publiek is ondergeschikt gemaakt aan privaat, het moet andersom! Dit inzicht begint door te breken (a).

Meer publiek minder privaat

Maar… de  Adviesaanvragen van de Regering aan de WRR en de SER over de betaalbaarheid van de zorg zijn toch op de lange baan geschoven (b).
Reactie Kim Putters: ad a Eens met de stelling dat publiek boven privaat moet staan; ad b SER komt eind 2019 met het advies.

Tenslotte. Onze studenten worden nog steeds opgeleid vanuit de filosofie van marktwerking in de zorg met het adagium ‘Zorg is Business’. Ik noem het de ‘Rotterdams school’, die ons zorgstelsel bestuurt…
Jan Terlouw zegt desgevraagd dat hij het er helemaal mee eens is

Meest gelezen pagina op deze website – Reacties en steunbetuigingen stromen binnen via verschillende kanalen – Statement wordt gedeeld door meerdere zorgprofessionals – 95% Is het ermee eens (op 50 reacties) –
Wil je je uitspreken over dit statement, doe dat bij voorkeur op LinkedIn>
Statement Failliet marktwerking medische zorg

Een korte impressie geeft deze film. Jan Terlouw zegt ‘Zorg is een Recht voor iedereen’
NB: Jan Terlouw is lid van het Platform Betrouwbare Zorgcijfers.
Persbericht van het Platform Betrouwbare Zorgcijfers
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Het debat begon met een groepsgesprek tussen zorgprofessionals. Vlnr: Rogier Botting (fysiotherapeut), Cobie Groenendijk (moderator – psychiater), Armand Girbes (hoogleraar intensivist/farmacoloog VUmc), Roos Blom (psycholoog – MC Slotervaart).

2 gedachtes over “Failliet marktwerking in de medische gezondheidszorg – uitgesproken bij NZF-debat

 1. Wat hier staat is allemaal WAAR, state-of-the-art zelfs. De crux zit’m in dit zinnetje: “Maar… de Adviesaanvragen van de Regering aan de WRR en de SER over de betaalbaarheid van de zorg zijn toch op de lange baan geschoven (b).”

  Oftewel, de ‘politieke wil’ om te veranderen is er in werkelijkheid helemaal NIET.
  Daar de pijlen op richten – dus op de politieke partijen – heeft een aardig ‘maatschappelijk klankbord’. Namelijk, de komende Europese Parlementsverkiezingen, in mei a.s.
  Het in de zorg nog steeds voortwoekerende neoliberale vergif – dat in wezen zelfs de vijand van het klassieke liberalisme is – moge ook in dit geval asap in het archief gedumpt worden.
  A propos, onderschat de zeer aanvechtbare rol van ‘Europa’ niet in het aantasten gedurende inmiddels vele jaren van het complex-zorg.
  Brrr.

  Like

 2. Mijn mening loopt parallel met de jouwe, Gijs. Ik heb marktwerking in de zorg vanaf het begin als een ramp ervaren. Meer publiek, minder privaat: helemaal eens. Ben benieuwd naar het SER advies. In de tweede plaats: zorg is helemaal geen business. In de opleiding van artsen zou dit verkeerde uitgangspunt moeten worden verlaten. In de jaren negentig werkte ik als onafhankelijk adviseur voor minister Els Borst en adviezen van mijn (expert)commissies zijn o.a. de basis geweest voor een module bejegening van patiënten in de artsenopleiding. Daar mankeerde indertijd nogal wat aan. Hoogste tijd nu om in de opleiding de Rotterdamse School te verlaten. Voor het te laat is. Veel jonge artsen beschouwen hun werk toch al als een 9-5 baan. De patiënt is geen consument. Het debat lijkt me zeer interessant geweest. Hoe wordt hier verder aan gewerkt?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s