Kiezen tussen overheid en markt (2013)

OM_Gijs_van_Loef.inddDit boek plaatst overheid en markt als principes tegenover elkaar en maakt duidelijk dat ze niet zonder elkaar kunnen. Het legt uit wat marktwerking binnen het publieke domein is en wat het in de praktijk betekent. Het boek biedt een concreet handvat voor het verbeteren van de kwaliteit van het openbaar bestuur met behulp van een eenvoudig maar breed toepasbaar denkmodel.

De bankencrisis, de spoorwegen, de decentralisatie van verzorgende rijkstaken naar gemeenten, het ICT-falen van de overheid, het urgente vraagstuk van de vergroening, al deze ogenschijnlijk zo verschillende vraagstukken worden door het gepresenteerde denkmodel tastbaar gemaakt.

Het boek stelt politici, bestuurders en ambtenaren in staat principiële en daardoor goed gefundeerde besluiten te nemen over de vraag welke taken de overheid zelf moet uitvoeren en welke aan de markt kunnen worden overgelaten. Het is daarmee een aanrader voor iedereen die betrokken is bij de besluitvorming over marktgerelateerde vraagstukken, op nationaal, provinciaal en lokaal niveau.

Recensie in Tijdschrift voor Public Governance, Audit & Control (dec. 2013): “Van Loef laat op geheel eigen wijze zien hoe belangrijk het is scherp te zijn op wat je aan de markt kan overlaten.”

Prof.dr. Alexander Rinnooij Kan (Hoogleraar Economie en Bedrijfskunde UvA): “Ik heb je boek met veel plezier gelezen. Dit is de goede, nuchtere benadering. The devil is in the detail, zoals blijkt als je de gezondheidszorg door je schema probeert te duwen. Maar dat doet niets af aan mijn waardering!”

Jan Terlouw (voormalig vice-premier/minister, voormalig commissaris van de koningin, oud-hoogleraar, oud-partijleider, schrijver enz.):
‘In heldere taal analyseert van Loef wanneer en onder welke voorwaarden marktdenken binnen het waardensysteem van de overheid kan worden toegestaan. (…) Daarom is het raadzaam voor alle politici om dit boek aandachtig te lezen.’

Mat Botman (zelfstandig consultant, oa. Boston Consulting Group): “Jouw boek is een boeiende en uitdagende bron van literatuur over new public management. Je zet een belangrijke discussie op de kaart.”

Jacqueline Bakker (branchemanager overheid De Baak): “Ik heb veel aan je boek om mijn eigen gedachten te ontwikkelen rond de dynamiek tussen Publiek en Markt.”

Henk Bouwmans (deskundig journalist):   ‘Heb het met belangstelling en genoegen gelezen. De belangrijkste boodschap die ik er uit haal is: er wordt een model van denken aangeboden waardoor we er voor kunnen zorgen dat marktwerking beter functioneert binnen publieke taken. De kern: een betere definiëring en beschrijving van taken (open, gesloten, vrij) en verantwoordelijkheden (overheid of marktpartijen).’

U kunt hier het boek bestellen.

Afhalen op afspraak op Oranje Nassaulaan 55A in Zeist: Stort 21,90 euro op bankrekening NL84INGB0004490190 t.n.v. G.J.van Loef.

Bezorging per post: Stort 27,00 euro op dezelfde bankrekening (extra: 5,10 verzendkosten). Na ontvangst betaling stuur ik u per pakketpost het boek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.