Levensverwachting Nederlander zakt verder naar 9e plaats (EU14)

766 views

https://twitter.com/GijsvanLoef/status/1631248855533584385

5 augustus 2022 – update grafiek

NB 12 Ministaatjes met een hogere levensverwachting dan Nederland zijn hier niet meegeteld (o.a. in Europa Monaco, San Marino, Andorra, Liechtenstein, Malta)

update 4 augustus 2022 – aanpassing HEADLINE (was):

‘Levensverwachting Nederland zakt verder naar 8e plaats (EU14)’ – 24 juli 2019)

De levensverwachting bij geboorte in Nederland gaat in internationaal opzicht verder achteruit. De EU14 landen Finland en Denemarken hebben nu een hogere gemiddelde levensverwachting. E.e.a. kondigde zich al aan bij het bekend worden van de neerwaarste effecten a.g.v. de coronapandemie in 2020.

Nederland zakt naar de 14e plaats en is ingehaald door Finland en Denemarken, nu 9e plaats EU14
25 sept 2020, zelfde website – Nederland op de 12 plaats, boven Finland en Denemarken, 7e plaats EU14

Bronnen:

https://www.vzinfo.nl/levensverwachting/internationaal

update 25/9/2020 – tabel op website Levensverwachtingvolksgezondheidenzorg.info
NB De tekst over de levensverwachting van de Nederlandse man is nu aangepast: ‘Levensverwachting Nederlandse man boven EU-gemiddelde’ is een correcte weergave van de feiten.

OORSPRONKELIJKE BLOG – juli 2019

Op de overheidswebsite Volksgezondheidenzorg.info worden statistieken bijgehouden. Op basis van de nieuwste cijfers blijkt dat de levensverwachting bij geboorte van de Nederlander in vergelijking met andere moderne Europese landen weer verder achteruitgegaan is (de EU14, door mij geintroduceerd bij de analyse van OECD Health at a Glance-data vanaf 2016, zie elders op deze website> ).

Oostenrijk heeft ons ingehaald. Nederland bezet nu de 8e plaats (de ‘kleine landen’ met minder dan 5 miljoen inwoners: Cyprus, Malta, Luxemburg en Ierland niet meegerekend, die hebben allen ook een hogere levensverwachting, als we hun meerekenen staat Nederland op een schamele 12e plaats…)
En nog steeds lezen we: ‘Levensverwachting Nederlandse man één van de hoogste in de EU’. Je moet maar durven.

Bron (RIVM): Volksgezondheidenzorg.info

Ik schreef eerdere blogs over de levensverwachting bij geboorte en stelde vast dat het RIVM in deze statistiek Noorwegen en Zwitserland niet meenam (want geen lid van de EU?) en heb hen daar op geattendeerd; het werd aangepast. Het belangrijkste inzicht is dat onze levensverwachting stijgt zoals (vrijwel) overal ter wereld maar we dalen steeds verder op de Lijst. Zie de link LV3


LV3
LV2
LV1

Eerdere blogs over levensverwachting, %BNP zorgkosten en type zorgstelsel:

LV zorgstelsel transparantie BNP2
LV zorgstelsel BNP1

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.