Wilders maakt de kloof zichtbaar

32% Van de Nederlanders gelooft niet dat het kabinet de waarheid spreekt m.b.t. de gesprekken met Wilders die voorafgingen aan de publicatie van Fitna. De media spreken over een ‘verontrustend beeld’ en opiniemakers vragen zich af hoe het zo ver heeft kunnen komen dat een groot deel van de bevolking denkt dat de regering gewoon een potje staat te liegen.

Maar wie doordenkt, hoeft helemaal niet verrast te zijn. De mentaliteit binnen de publieke sector, de cultuur, is verziekt.

  • Lezer: verplaats je in de gedachten van al die (gewone) mensen die geen enkel vertrouwen meer hebben in de overheid (zie ook bevolkingscategorieën van Motivaction)
  • Irak en Afghanistan: Balkenende is net Bush (het gevoel is: we zijn er ingeluisd)
  • Nationale Ombudsman: overheid geeft slechte voorbeeld en draagt schuld (kijk, hij zegt het ook!) , citaat: ‘De verharding kan niet worden toegeschreven aan de burger’, schrijft Brenninkmeijer. ‘Het overgrote deel van de burgers deugt. De sleutel ligt bij de overheid. Die moet het goede voorbeeld in de samenleving geven.’
  • Wekelijks voorbeelden van sjoemelende, de regels overtredende ambtenaren en politici, dat haalt misschien niet overal de voorpagina’s, maar de mensen weten haarfijn hoe het er aan toe gaat (lijst voorbeelden)
  • ‘Overheid maakt rechtsstaat kapot’: hoe klokkenluiders worden behandeld. Citaten uit diverse respectabele bronnen:  “Bewindslieden, ambtenaren en andere overheidsdienaren hebben hun bevoegdheden op grote schaal en in alle geledingen misbruikt. Ze hebben de normen van de rechtsstaat en de rechten van een burger bewust geschonden en zijn leven verwoest om fouten van diezelfde overheid onder het tapijt te schuiven.”

“Ministers, staatssecretarissen, hoge ambtenaren, rechters en zelfs de Nationale Ombudsman negeren rechtsstatelijke beginselen en procedures als hun dat uitkomt. Ze doen dat om hun eigen hachje te redden of de vermeende belangen van hun ministerie, of van hun politieke partij te beschermen.”

  • Politici: beloven en niet waarmaken (Eurlings)
  • Overheid: geld over de balk smijten en blunderen (A1-spitsstrook, Belastingdienst, Betuweroute enz.)
  • Regenten/bestuurders zijn de vleselijke belichaming van falende politiek en falende overheid. Alles wat ingewikkeld is, wordt door de politiek niet opgelost (Vogelaarwijken)
  • Voorbeeld: de zogenaamde verslagen van de gesprekken van het kabinet met Wilders zijn niet door hem geautoriseerd, hij kent ze niet. Wat is het dan waard?

En Wilders? Die maakt optimaal en maximaal gebruik van de ruimte die hem gegeven is door falend leiderschap en een algehele politieke cultuur van slapheid en om de hete brei heen draaien, waarbij iedere vorm van moreel gezag (en dan al die de betutteling van dit kabinet!) volledig uit beeld verdwenen is. De Haagse elite is volledig verantwoordelijk voor de situatie waarin we ons nu bevinden.

 

7 april 2008

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.