ZorgWeek21bericht

Personeelstekorten in de zorg > FACTCHECK MEDIA: 53% ONWAAR, 47% WAAR

Tweede Kamer 22/5/2019 Analyse actieplannen VWS in 2018

8. Concluderend: de in 2018 verschenen actieprogramma’s zijn weliswaar niet uniform, maar wel allemaal systematisch van opzet. Ze geven een goed beeld van ambities en algemene doelen en de daarvoor te ondernemen activiteiten (vaak onderverdeeld in ‘actielijnen’). Actieprogramma’s vervullen daarmee een nuttige informatie- en communicatiefunctie. Het is voor het veld en voor de Kamer helder wat er dient te gebeuren en het straalt daadkracht en actiegerichtheid uit.
9. Concluderend: de actieprogramma’s zijn echter zelden voorzien van concreet meetbare doelen én bijbehorende indicatoren waarin ook de basiswaarden (nulmeting) en streefwaarden zijn aangegeven. In de actieprogramma’s wordt sporadisch uiteengezet welke middelen voor welke maatregelen beschikbaar zijn. Een relatie tussen input (budget), output (de opgesomde actiepunten) en outcome (te bereiken effecten) wordt niet gemaakt. Het vanuit de Comptabiliteitswet gevraagde inzicht in veronderstelde doeltreffendheid en verwachte doelmatigheid van nieuw beleid ontbreekt hierdoor. Actieprogramma’s vervullen daarmee (vooralsnog) te beperkt een sturings- en verantwoordingsfunctie. Echter, in veel actieprogramma’s worden wel nulmetingen, monitorprogramma’s en indicatorensets aangekondigd. Wellicht dat dit inzicht op een later moment gegeven wordt of nog kan worden. Tweede Kamer notitie over de in 2018 verschenen actieprogramma’s VWS

AD 23/5/2019 Personeelstekorten in de zorg lopen rap terug

AD Personeelstekorten in de zorg lopen rap terug

NOS 23/5/2019 Ministerie: personeelstekorten in zorg worden in rap tempo kleiner

NOS Ministerie: personeelstekorten in zorg worden in rap tempo kleiner
Beide berichten noemen niet de onderliggende verklaring voor de nieuwe, gunstigere cijfers >
Monitor Actieprogramma Werken in de Zorg Bijlage 2 bij de Voortgangsrapportage Actieprogramma Werken in de zorg, mei 2019. Citaten (pag.3) “Er zijn drie typen verklaringen: “1) Beter inzicht in de uitgangssituatie ; 2) Beter inzicht in het zorggebruik en uitsplitsingen naar branche ; 3) Extra inspanningen van de sector op instroom (toelichting bij de laatste:) Het effect van de extra inspanningen van de sector wordt geschat op ongeveer 14 duizend. Deze extra inspanningen zien we vooral bij de instroom in en het rendement van het onderwijs voor de zorg. De instroom in de tekortopleidingen (mbo-verzorgende IG, mboverpleegkunde en hbo-verpleegkunde) is in schooljaar 2017-2018 (het eerste jaar dat SectorplanPlus beschikbaar kwam) ten opzichte van schooljaar 2016-2017 toegenomen met 13%. Ook zien we dat het studierendement en het sectorrendement is gestegen. Naast dit ‘onderwijseffect’ zien we ook een (beperkt) positief effect op trends zoals de instroom en mobiliteit van personeel in de zorg. Tezamen is dit goed voor een lager tekort van ongeveer 14 duizend. (…) Samengevat is er nu een betere schatting van de uitgangssituatie eind 2017/begin 2018 (110 duizend i.p.v. 100-125) en is het verwachte tekort in 2022 gedaald naar ongeveer 80 duizend personen. Hiervan kan ongeveer de helft verklaard worden door modelmatige veranderingen die mede op verzoek van de Tweede Kamer zijn doorgevoerd (dwz: de eerste en tweede verklaring) en de andere helft door de extra inspanningen van de sector.”
FACTCHECK: BERICHT IN LANDELIJKE MEDIA O.B.V. HARDE DATA 53% ONWAAR, 47% WAAR (want: Verschil 110.000 en 80.000 = 30.000, wv. 14.000 extra personeel > 14/30 = 46,7%)

Monitor Actieprogramma werken in de zorg ; CBS Dashboard CBS Dashboard werkgelegenheid zorg

TROUW 21/5/2019 Na het zien van Radar Extra denk je: hup, alle statines de vuilnisbak in. Maar zo simpel is het niet.

Moet je wel statines slikken tegen cholesterol – zoals bijna twee miljoen Nederlanders schijnen te doen – of maken ze meer kapot dan je lief is? (…) Vorige week maandag hoorden we arts en medicijndeskundige Dick Bijl citeren uit een Deens onderzoek naar het nut van statines. Ja, zeker worden de gebruikers ervan ouder, maar het scheelt gemiddeld slechts 5 tot 27 dagen op een mensenleven. Tel uit je winst. (…) Bijl legde uit dat deelnemers aan ­medische testen vaak eerst door een ‘run-in-periode’ moeten: voorafgaand aan de feitelijke test slikken ze het middel al een paar weken. Krijgen ze dan spier- en gewrichtsproblemen, dan mogen ze niet meer deelnemen aan de uiteindelijke trial! Zo worden bijwerkingen ondergerapporteerd. Hertsenberg noemde het onlogisch, het lijkt mij ronduit onethisch. TROUW Na het zien van radar

NZa 20/5/2019 Het zorgprestatiemodel als nieuwe bekostiging voor de ggz en fz

De Nederlandse Zorgautoriteit adviseert om per 2022 een nieuwe bekostiging in te voeren in de generalistische basis ggz, gespecialiseerde ggz en forensische zorg: het zorgprestatiemodel. De huidige bekostiging in de geestelijke gezondheidszorg en forensische zorg is niet meer geschikt om deze zorg op een toekomstbestendige manier te bekostigen, zo vinden partijen in de forensische en geestelijke gezondheidszorg en de NZa. De zorgprestaties weerspiegelen de daadwerkelijk geleverde zorg en zijn herkenbaar en controleerbaar voor de patiënt. NZa Zorgprestatiemodel GGZ

EY 18/5/2019 Waardering Nederlands zorgstelsel: grote kloof tussen artsen en consumenten

Er is een grote kloof tussen artsen en consumenten als het gaat om de waardering van het Nederlandse zorgstelsel. 71% van de artsen beoordeelt het zorgstelsel in ons land als ‘uitstekend’ of ‘zeer goed’, tegenover slechts 39% van de consumenten. Dit blijkt uit het EY NextWave Health onderzoeksrapport, een onderzoek onder zorgconsumenten en artsen in Nederland. EY Waardering Nederlands zorgstelsel: grote kloof tussen artsen en consumenten Hoe zet technologische vooruitgang de consument in het hart van de zorg? Een positieve zorgervaring leidt tot minder inspanning en irritaties en meer betrokkenheid van de zorgconsument, patiënt en het zorgpersoneel. Digitale technologie kan een aanzienlijk positief effect hebben op de zorgbeleving en de financiële haalbaarheid van het zorgsysteem.
EY Hoe zet technologische vooruitgang de consument in het hart van de zorg?

Een gedachte over “ZorgWeek21bericht

  1. Dank voor de info. Ik zou echter het woord ‘zorgconsument’ vermijden als het om de curatieve zorg gaat. Ondanks druk van MBA geschoolden, blijf ik patiënten patiënten noemen en spreek ik over verleende zorg ipv ‘productie’. Ik zie op mijn werk patiënten, geen zorgconsumenten of – nog erger als begrip – kostenposten.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.