Bevestiging failliet marktwerking zorg druppelt binnen vanuit wetenschap

update 13/12/2017 – Reactie van Xander Koolman op mijn analyse van OESO Health at a Glance 2007 – 2017 (zie hiervoor)

Het failliet van het doorgeschoten marktwerkingsdenken in de medisch-curatieve zorg in ons land, zoals door mij de afgelopen twee jaar geponeerd, krijgt schoorvoetend steeds meer bevestiging vanuit de (zorgbestuurlijke) wetenschap…
Dr. Peter Harteloh, arts-onderzoeker bij het CBS geeft het volmondig toe: “Ik heb je resultaten bekeken en onderschrijf deze: de kwaliteit loopt terug en de kosten nemen toe. Het is in overeenstemming met geluiden uit het veld, maar niet met het beeld dat de politiek bevalt.

(Wie is Peter Harteloh? >  https://www.volkskrant.nl/binnenland/door-nieuwe-manier-van-registratie-gaan-we-opeens-aan-andere-dingen-dood~a4528311/

https://www.ntvg.nl/artikelen/veranderingen-de-doodsoorzakenstatistiek-door-automatisch-coderen)

Publicatie van Jan Kremer, Patrick Jeurissen (beiden o.a. Hoogleraar aan het Radboudumc), Niek Stadhouders en Marit Tanke (beiden Celsus Academie) in Economisch Statistische Berichten 11/2017 Marktprikkels verbeteren zorg niet bij reageerbuisbevruchting  : “De markt voor reageerbuis – bevruchting lijkt niet optimaal te werken: een hogere kwaliteit leidt niet tot patiëntentoestroom.” Een eufemisme voor: de markt werkt niet.

Jan Kremer (tevens voorzitter Kwaliteitsraad Zorginstituut Nederland, lid Raad voor Volksgezondheid en Samenleving en Senior Executive Advisor Strategy&) reageerde al op mijn laatste publicatie op skipr: “Interessant betoog, Gijs. Dat meerdere Nederlanders wat minder markt in de zorg willen geloof ik wel, maar of ze ook meer overheid willen weet ik nog niet zo (…)”

… en vanuit de praktijk:

Bart Bruijn, apotheekhoudend huisarts: “Gijs van Loef is één van de weinige onafhankelijk denkende economen met verstand van zorg in Nederland.”

Retweets van Kwaliteit Nederlandse zorg achteruit door marktwerking van: Renata Terpstra (kinderlongverpleegkundige), Leo van Oudheusden (kinderarts) en Bart Meijman (huisarts, lid actiecomie Het Roer Moet Om > OntRegelDeZorg)

 

Scroll via MENU > BLOG MARKTWERKING naar beneden voor de opbouw van mijn analyses

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s