update van eerdere berichtgeving over de nakende implosie van de acute zorg
update 13/10 11:30 uur – Doorontwikkeling Beleid rond zorgaanbieders in financiële problemen Brief regering aan TK
Quote: “VWS heeft de regie genomen in situaties waarin het betrokken partijen gezamenlijk niet lukte om tijdig een goede oplossing te organiseren.”
2. Hoofdpunten uit deze brief
• In Nederland moet iedereen kunnen rekenen op de beschikbaarheid van voldoende kwalitatief goede, tijdige en bereikbare zorg. Bedreiging hiervan, bijvoorbeeld omdat een zorgaanbieder in financieel zwaar weer verkeert, moet tijdig gesignaleerd en aangepakt worden.
• Sinds 2011 is het beleid rond zorgaanbieders in financiële problemen dat de overheid op afstand blijft. Zorgaanbieders zijn verantwoordelijk voor de inhoud, kwaliteit en levering van de zorg en ondersteuning. De partij die de zorg inkoopt (zorgverzekeraar, Wlz-uitvoerder of gemeente) heeft zorgplicht, wat inhoudt dat hij ervoor moet zorgen dat zijn verzekerde of inwoner de zorg of ondersteuning krijgt die hij nodig heeft.
• Door de faillissementen van de MC ziekenhuizen is duidelijk geworden dat dit beleid niet meer volstaat. Een ongecontroleerd faillissement kan tot te grote risico’s voor de individuele patiëntenzorg leiden. Vanuit het belang van de patiënt willen we zo’n ongecontroleerde situatie niet meer meemaken.
• De Nederlandse Zorgautoriteit versterkt daarom haar systeem van vroegsignalering van financiële problemen bij aanbieders van Zvw- en Wlz-zorg. De VNG begeleidt de accounthoudende regio’s en aanbieders van specialistische jeugdhulp/gecertificeerde instellingen bij de ontwikkeling van een early warning instrument. Over vroegsignalering van financiële problemen bij aanbieders van maatschappelijke ondersteuning gaan wij in gesprek met de VNG.
• Het ministerie van VWS wil zelf ook in een eerder stadium en actief geïnformeerd worden bij dreigende discontinuïteit van bepaalde zorgaanbieders, namelijk zorgaanbieders waarvan de discontinuïteit een grote maatschappelijke impact zou hebben.
• Dit brengt ons in positie om regie te nemen wanneer partijen er onderling niet uit dreigen te komen. VWS zal partijen dan aan tafel roepen, aanspreken op hun verantwoordelijkheden en hen oproepen zich maximaal in te spannen om de continuïteit van zorg voor de patiënten te waarborgen. In zeer uitzonderlijke gevallen kan VWS zelfs een financiële bijdrage leveren. Hier zijn wel (strikte) voorwaarden aan verbonden.
4/10/2019 Medisch Contact ‘Meer overheidsingrijpen bij acute zorg dan is gebeurd’ ‘Hoeveel marktwerking moet je nog hebben in de acute zorg’, vatte Bruins donderdag hardop de vragen samen die hij van zorgwoordvoerders in de VWS-commissie kreeg. ‘Iedereen moet op acute zorg aan kunnen in Nederland, waar je ook woont. Ik denk dat we daarvoor de komende jaren verdergaande stappen moeten nemen dan we tot dusverre hebben gedaan.’ Als voorbeeld noemde hij de financiering. ‘Je kunt de samenwerking bevorderen door partijen financieel afhankelijk van elkaar te maken.’ Hij wil komend voorjaar zijn visie op de acute zorg naar de Tweede Kamer sturen, waarin hij hierop verder zal ingaan. > MC laatste nieuws
3/10/2019 Zorgvisie “Minister Bruins op weg naar minder markt in acute zorg” > Zorgvisie
De uitspraak van de minster betekent dat DE OVERHEID DE REGIE GEDEELTELIJK GAAT TERUGNEMEN VAN DE ZORGVERZEKERAARS BIJ DE ACUTE ZORG, PIJLER VAN HET ZORGSTELSEL. Kennelijk was brief van de NZa d.d. 1 okt. niet geruststellend. Kamerbrief over acute zorg NZa
Het is mij wel duidelijk. Alle seinen staan op nu op rood in de marktgedreven gezondheidszorg- zoals hier in de afgelopen maanden is aangetoond o.b.v. zelfstandig onderzoek. Tabel eerder gepubliceerd:
Bestuurder Ernst Kuipers (Erasmus MC) 2 okt. jl. in Zorgvisie: ‘Minder seh’s maakt acute zorg beter’. Mijn commentaar op twitter>
a) Existentieel vraagstuk: Vermoedelijk redeneert hij vanuit Technocratisch/wetenschappelijk perspectief, spreekt hij dit ook uit? Dat is wel essentieel voor een beter begrip; b) SEH: het moet uit de lengte of de breedte komen (kwaliteit vs. kwantiteit)> https://t.co/CSVwEz2zAU pic.twitter.com/pnB2nRTLDT
— Gijs van Loef (@GijsvanLoef) October 3, 2019
Kamerbrief 3 okt.: Reactie op Barometer Nederlandse Gezondheidszorg. Cijfers over het ziekteverzuim (historisch hoog, doorstijgend) en het personeelsverloop
Kamerbrief Reactie op Barometer Zorg
(vergelijking EY-barometer met CBS; NB: EY toont ook mutaties binnen de sector – ook hier ondergraaft de marktwerking door recruiters (kostenverhoging) de continuiteit van zorg!)

Eerder gepubliceerd op deze website:
Blunder Bruno Bruins inzake SEH houtskoolschets
De GZ implodeert
Statement faillissement marktwerking
Kroniek van een aangekondigd sterven
Medisch Contact Nederlandse zorg valt van haar voetstuk
Januari 2017 in ESB ESB Zorgstelsel: