Wat schreef zorgeconoom @GijsvanLoef ook al weer over het marktdenken in de zorg?: ’Het marktdenken in de zorg leidt tot afsplitsing van zorgbedrijfjes die de patiënt benaderen als gefragmenteerd wezen waaraan gesleuteld en verdiend kan worden.’ https://t.co/VtqO0KLUeF
— Frits Bosch (@fritsbosch1) August 19, 2019
https://platform.twitter.com/widgets.js
NB Reacties tot twee maanden geleden. Sindsdien druppelen nieuwe reacties binnen van zorgprofessionals (huisartsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners). Iedereen is het erover eens.
Een bloemlezing van alle inhoudelijke reacties (N=176). Laatste reacties bovenaan. Van de in totaal 41 getoonde reacties zijn de namen weggelaten, soms wordt een functie vermeld. Uit veel reacties spreekt boosheid, woede, verdriet, cynisme. Reacties met grof taalgebruik worden niet getoond. Het aantal afwijzende reacties (inhoudelijk oneens, andere mening) bedraagt zegge en schrijve 2. Ze staan bovenaan. 5 Reacties zijn niet te duiden.
Waarderingen d.m.v. emoticons lopen uiteen: instemming (Likes), boosheid, verdriet, ontzetting (vooral Facebook) maar zijn niet geteld, evenmin het aantal ReTweets/ReShares enz.
………………………………………………………………………………………….
Oneens met het opiniestuk (2 van de 176)
“De zorg is prima hier”
“Ben het hier niet helemaal mee eens, zelf 3 operaties gehad knie heup en nog meer, uit stekende artsen en personeel in Isala erg lief. Ik weet wel dat er best veel mis is, maar de goede dingen mogen ook gezegd worden”.
………………………………………………………………………………………….
Eens met het opiniestuk (169 van de 176)
Opinieblog van redacteuren van de Volkskrant: Zie kader. NB Frans Rampen reageerde eerder: Reacties op Nederlandse zorg valt van haar voetstuk in MEDISCH CONTACT
“Met Van Loef ben ik het eens dat het een existentieel vraagstuk betreft.” (een landelijk politicus)
“Ja die marktwering was een fantastisch idee hé? Zorg is al heel heel lang geen zorg meer, het zijn amerikaanse praktijken en het is vooral gevaarlijk.”
“Met instemming las ik vandaag ¨Waarom zorg in Nederland juist níét tot de beste hoort¨. Ennn…wil er graag aan bijdragen dat er systeemveranderingen tot stand komen.”
“De afglijdende schaal van de op winst beluste markt sinds de invoering in 2006.”
“Prima artikel!!”
“De huidige medische zorg is zodanig, dat je 3 maanden van tevoren aan kan vragen of je toestemming krijgt om ziek te worden. De krijgsmacht variant, waarin de vijand wordt gevraagd om 9:30 u. na het oggent koppie leut en tot 16:30 u. aan te vallen en liefst niet in lunchtijd storen.”
“Ik kom uit de gezondheidszorg (nu met pensioen) en ik heb genoeg directie vergaderingen meegemaakt om achter de schermen te kunnen kijken. Het sluiten van bejaardenhuizen , met doel bezuinigen, heeft vreselijk veel geld gekost en het systeem Zorginkoop is een fiasco, een ramp.” (oud werknemer)
“Ja en vooral bedonderen, al die zorgbureaus die iedereen en alles oplichten, iedere week weer een schandaal, zorgmanagers die zeker niet bezig zijn met mensen maar met cijfers, zonder zelf ooit iets te doen. Het wordt een zooitje in Nederland.”
“Op papier is alles heel goed geregeld. Excellente scholen. KHZ gecertificeerde topzorg. Prachtige verhalen in de aanbestedings beschrijvingen. Maar in de praktijk komt er regelmatig niets van. Omdat goede mensen vertrekken uit de zorg en mensen die niet nadenken over waarom ze doen wat ze doen de boel overeind moeten houden. De zorg is duur omdat er niet wordt gekeken naar wat mensen nodig hebben. Zorgen voor de medewerkers kan niet meer, dat geld is al weggegooid door de marktwerking. We kunnen de beste zorg hebben en goede hulpverleners zijn maar we mogen het niet.” (werknemer)
“Ja het is betreurenswaardig, om je kapot te schamen!”
“Ja, het schort nog op veel onderdelen in de zorg. Het goed praten en niets doen is de beste manier om iedereen om de tuin te leiden.”
“Met regelmaat zie en spreek ik mensen die een vrij helder blik op zaken hebben en doorgaans zeggen ze heel bestendige dingen, neem dit artikel en zelfs de reacties…. Maar toch, op de een of ander manier lukt het nauwelijks of niet om door te dringen tot “de harde kern”… Instanties als Nza, VWS…” (een interventie-radioloog)
“Inmiddels zijn er per 1 mei na 11 uur ’s avonds geen consulten meer mogelijk op Huisartsenpost Zeist, patienten moeten naar HAP Utrecht. Gebrek aan triagisten (doktersassistenten). Het lukt de organisatie Primair niet om dit te regelen, waarschijnlijk nemen de huisartsen het heft weer in eigen hand.” (een huisarts)
“Erg goed stuk!” (een ziekenhuisbestuurder)
“Vandaag lees ik in de krant dat ons ziekenhuis, het vroegere Waterlandziekenhuis, weer een aantal functies afstoot. Een duidelijker aanwijzing voor de verdwijning op redelijk korte termijn kunnen ze niet geven. In mijn beleving is het verlenen van goede specialistische zorg op korte afstand belangrijk. Jammer dat de commercie daar anders over denkt.”
“De marktwerking werkt in het voordeel van de paar hogepriesters die haar tot heilig hebben verklaard. Als je ziek wordt, is het gewoon je eigen schuld, tenzij je zelf je behandeling kan betalen.”
“Wanneer beseffen Nederlanders weer dat individualisering niet heilig is? Om te winnen heb je een teamgeest nodig. Kijk maar naar het voetbal. En je moet het elkaar gunnen, dat is net zo belangrijk.”
“Uw artikel trof me op twee niveaus in mijn hart en in mijn verstand. Ik ben 71 jaar, heb sedert dit jaar mijn praktijk als mentor, bewindvoerder en curator beëindigd, heb nog een paar cliënten om hun belangen te behartigen. En heb daardoor veel te maken gehad met de zaken die u beschrijft.”
“Met interesse en ja ja knikkend las ik uw korte artikel in de Volkskrant vandaag (…) Nederland is een verzekeringenland, alles via de overheid, en de zorg? mogen we het nog zo noemen, een lachertje als het niet zo ernstig was. Gerund door de farmaceutische industrie, artsen die maar voorschrijven en het ook nog eens verkeerd doen oprecht of niet – waarna je misschien een statistiekje wordt, jammer, overleden maar we hebben ons best gedaan. En als je toch weer opknapt wat moet je dan. Naar de apotheker die zegt u hebt teveel gekregen en u had het sowieso niet moeten hebben… Mijn oudere zus die pas te horen kreeg, mevrouw u moet van die pillen af die hebt u 25 jaar te lang geslikt en ze helpen niet eens. Mijn andere zus die ook gruwelijke bijwerkingen kreeg en krijgt dus nu voor nog meer dingen behandeld moet worden. De verhalen gaan door en door, de politiek kan de farmaceutische groep niet aan, ze zijn veeeel te groot en hebben veeeel te veel macht. Hoogervorst heeft ons land beduveld, belazerd, dat wist ik toen al en schreef de politiek aan, ga het niet veranderen naar Amerikaanse toestanden!”
“Chapeau! Voor het stuk in volkskrant. Ik ben het hardgrondig eens en wil wat aanvullingen geven, die wellicht interessant kunnen zijn. Ik ben 40 jaar werkzaam geweest als anesthesioloog, wereldwijd, de beste ziekenhuizen waar ik gewerkt heb zijn Presbyterian Pittsburg USA en King Faisal SA. Daar kan NL echt niet aan tippen. Als waarnemer ken ik 50% van de ziekenhuizen in NL, inclusief 4 academische ziekenhuizen. Ik erger mij al 20 jaar enorm.” (een anesthesioloog)
“Ik las met instemming uw opinieartikel in de Volkskrant van gisteren. Met name de zin over commerciële zorgbedrijfjes, die de patiënt benaderen als wezen waaraan gesleuteld en verdiend kan worden (…) Ik ben geen activist, maar ervaar wel de door u gesignaleerde schizofrenie van het marktdenken in een sector, waar die markt niets te zoeken heeft.”
“Complimenten voor dit stuk. Ongeacht wat de kop erboven zal zijn is het frappez toujours kennelijk noodzakelijk om beweging te krijgen in dit logge bolwerk, …als dit al lukt! Hoe belangrijk blijft het om bij de feiten te blijven.” (een pharmaceut)
“Proficiat met de publicatie in De Volkskrant. Helder verhaal, compact en to the point.” (een accountant)
“Prima stuk. Helaas is zo’n stuk te kort om je stelling over de kwaliteit van de zorg te onderbouwen, maar minstens zo belangrijk vind ik hoe je de marktwerking in de zorg genadeloos fileert!” (een toezichthouder in de zorg)
“Mooi stuk, compliment. Vraagstuk tot de kern teruggebracht.” (een huisarts)
“Een heel goed stuk vind. Top!” (een adviseur in de zorg)
“Niet te geloven: een deskundige die het nadenken niet is verleerd aan het woord.”
“De argumenten voor marktwerking in de zorg waren vooral meer efficiëntie en kostenbeheersing. Dat is prima gelukt. Inefficiëntie en kostenoverschrijding zijn van de overheid naar de burger overgeheveld.”
“‘k Ben meer dan 40 jaar werkzaam geweest in de zorg. De ontwikkeling zoals beschreven ook vanaf dag 1 voorzien. De zorg leent zich niet voor marktdenken. Het verdienmodel wordt ook steeds verfijnder en ondoorzichtiger. Zorginstellingen mogen geen winst uitkeren maar met bedrijven die aan de zorg leveren wordt dit gegeven omzeild. Zorginstellingen geven steeds meer indirecte en facilitaire zorg uit handen aan bedrijven. Ik betwijfel of efficiencyvoordelen waar men dan van spreekt het wint van geïntegreerde zorgverlening.”
“Ik denk dat Van Loef hier haarscherp en zuiver beschrijft voor welke beslissingen we staan op het terrein van de gezondheidszorg.”
“Prachtig en waar betoog!!” (een psycholoog)
“Zeer interessant artikel, ik ga het zeker delen op onze social media.”
“Hear, hear!” (een huisarts)
“Gedeeld op Facebook en LinkedIn. Wat ik lees is, dat de overheid de burgers en de volksvertegenwoordiging misleid heeft door bewust een gunstigere weergave van de feiten te geven. Dit vraagt om een diepgaand onderzoek door de 2de Kamer. Met name naar het belang dat de overheid had tot het verkeerd weergeven van de feiten.”
“Ieder jaar betaal je meer voor minder zorg. Ze komen altijd geld tekort, maar als bonussen en oprot premies uitgekeerd moeten worden, dan is er wel geld genoeg. 1000 euro per nacht in het ziekenhuis, en dan lig je met 4 mensen op een kamer. Dat zijn niet eens de zorg kosten maar een simpele overnachting, de zorg kosten en apparatuur die worden dan weer apart berekend. Voor een pleister word al snel 30-40 euro gedeclareerd, terwijl een doosje pleisters bij de de kruitvat voor 2 euro kunt halen.”
“Wat was er zo verkeerd aan het oude Ziekenfonds? Dat werkte volgens mij veel beter. Not for profit organisatie is wat de zorg zou moeten zijn.”
“Juist! Dat is het. Dat is precies wat er mis is. Heel goed.” (reactie op de fundamentele ontwerpfouten)
“Vrije marktwerking is macht aan bedrijfjes. Bedrijfjes maken winst. Winst gaat om het zo goedkoop mogelijk leveren van een product. Mensen met een zorgvraag vragen om een product; zorg. Bedrijf wil winst maken; bespaart op product. Privatisering van zorg werkt niet. Iedere idioot kon uitrekenen wat er zou gebeuren. Heb het van dichtbij meegemaakt en woon tegenwoordig in Zweden waar het meerendeel vd zorg (nog) wel in handen vd overheid is. Is beter. Eigen risico van €90; meer niet. Voor iedereen toegankelijk en betaal er graag belasting voor. De Nederlandse zorg is over 20 jaar net zo idioot als de Amerikaanse vandaag.”
“Mijn moeder heeft in een verzorgingshuis zowel in Nederland als in Duitsland gewoond (om dichter bij de familie te zijn) en wat mij opviel is dat de kosten voor verblijf per maand in Duitsland bijna de helft was terwijl de kwaliteit evengoed en op sommige vlakken zelfs beter was. Ik heb dit nooit begrepen, vooral omdat het verplegend personeel evengoed niet echt veel verdient…”
Opinie in de Volkskrant
Joop De gezondheidszorg staat voor een existentieel vraagstuk
Volledige tekst Gezondheidszorg staat voor Existentieel vraagstuk
Het nieuwe zorgstelsel zou goedkoper, efficiënter, sneller en concurrerend worden, want er zou “gereguleerde” marktwerking tussen verzekeraars komen. Er zou concurrentie komen tussen zorgverzekeraars, ziekenhuizen en zorgaanbieders vanwege “zorginkoop” door verzekeraars. De vraag is gerechtvaardigd, wat daar nu echt van is terechtgekomen? Zorgpremies zijn ontegenzeglijk gestegen en het ingevoerde verplichte eigen risico is stelselmatig verhoogd. Dat komt o.a. door het feit dat de Basisverzekering een publieke verzekering is, maar de uitvoering is overgelaten aan private zorgverzekeraars. En dat hebben we geweten. Er is nauwelijks sprake van concurrentie. Alle Nederlanders zijn verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Er is dus sprake van gedwongen winkelnering. Het overgrote deel van de verzekerden is aangesloten bij een van de vier grote verzekeraars, die door fusies en overnames zijn ontstaan. Samen verdelen die ca. 86% van de “markt” en zijn ze oppermachtig. De vier grootste verzekeraars op een rijtje:
Achmea met ca. 5,2 miljoen verzekerden; VGZ met ca. 4,2 verzekerden; CZ met 3,5 verzekerden en Menzis met 2,3 miljoen verzekerden.
Deze grote spelers in onze zorgverzekeringsmarkt lijken allemaal op elkaar. Ze richten zich allemaal op zorginkoop, de laagste prijs, de hoogste kwaliteit. Wat dat betreft zouden ze direct kunnen fuseren. Dan hebben ze nog meer macht. Feitelijk doen ze allemaal hetzelfde. En dat brengt een “nationalisatie” gevaarlijk dichtbij. Of een “Nationaal Zorgfonds”, die de macht van de Zorgverzekeraars wenst in te perken. Maar met alleen een Nationaal Zorgfonds los je de echte problemen feitelijk niet op.
Dat er zeer beperkte concurrentie is, blijkt uit het feit dat er sinds 2006 slechts één enkele nieuwe zorgverzekeraar is bijgekomen. En dat is geen echte zorgverzekeraar, maar meer een volmachtconstructie voor de digitale uitvoering. Private verzekeraars fuseerden zich feitelijk uit het zorgstelsel. En als antwoord op deze grote machtige verzekeringsgiganten en hun “dictaten” bij de zorginkoop, fuseerden de ziekenhuizen zich vervolgens uit het stelsel. Dus zowel zorgverzekeraars als ziekenhuizen zijn thans uit het stelsel gefuseerd. Kortom: de groei van de kostenstijging in de gezondheidszorg zal beslist niet afnemen. De NZa, de destijds in haast opgezette Nederlandse Zorgautoriteit, als marktmeester aangesteld, stond erbij en keek erna en keurde de fusies goed. Kortom: de NZa heeft haar werk niet goed gedaan. Dat betekent dat in de schakel van verantwoordelijkheden tussen zorgverzekeraars, zorgaanbieders en overheid, de overheid in de vorm van de Nederlandse Zorgautoriteit een zwakke schakel bleek. Hoogste tijd om in te grijpen, want het gaat bij dit alles altijd over de ruggen van (dood)zieke patiënten! En er vallen nog wel meer weeffouten te constateren. Dit kabinet durft het zorgstelsel niet te renoveren. Dat wordt overgelaten aan een nieuw kabinet. Hoogste tijd om weer eens aan Els Borst te denken. Eerst bracht Els Borst in 1996 de “Wet Geneesmiddelenprijzen” tot stand, die de minister de bevoegdheid geeft prijzen van geneesmiddelen vast te stellen. Daarmee leverde Els Borst een belangrijke bijdrage om de snel oplopende medicijnkosten flink te beteugelen. Zij bracht in 2001 de nota “Vernieuwing van het Zorgstelsel” uit, waarin de plannen voor een nieuw ziektekostenstelsel worden ontvouwd. Er moet één algemene verzekering curatieve zorg komen, die geïntegreerd wordt met de AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten, tegenwoordig heet dat Wet Langdurige Zorg) en de sturing van de zorg moet worden herzien. Momenteel is er sprake om de overgehevelde onderdelen van de Zorg richting gemeenten weer te retourneren naar de overheid. Dan kun je gelijk het plan van Els Borst weer uit de la halen, want ik denk dat daar vele belangrijke handvatten en bouwstenen instaan om het huidige Zorgstelsel flink te renoveren. Dit zou een mooie taak kunnen zijn van het wetenschappelijk Bureau van D66.
LikeLike