Reacties op ‘Nederlandse zorg valt van haar voetstuk’

Lees hier alle reacties van individuele personen (geen reacties op websites, zie nieuwe post). Nieuwste bovenaan. Totaal aantal reacties: 18

 

 

auteur: Simon Boerboom
beroep : ex-psychiater
bericht : Interessant artikel! Al zal het mensen die de Zorg van binnenuit kennen het niet verbazen, zeker in vergelijking met een aantal andere Europeese landen. Heb je onderzocht waar toenmalig minister Schippers haar conclusie  dat de Nederlandse Zorg de beste in Europa is op baseerde? Misschien iets voor kamervragen?

auteur: Herman Suichies
stad : prov. Gelderland
beroep : Huisarts (gepensioneerd)
bericht : Prima stuk. Uiteraard niet naar de zin van zorgeconomen, maar plaatsing in MC betekent toch wel degelijk wat! Het is niet meer af te doen als prietpraat of onzin. Ben ook benieuwd of er een tegenreactie komt van iemand die het probeert te weerleggen. Al met al een behoorlijke zaagsnede in de poten van het zorgstelsel. Complimenten!

auteur: Job Kievit
stad : Leiden
beroep : emeritus hoogleraar Kwaliteit van zorg, chirurg
bericht : (reactie op column Marcel Levi Evidencebased beleid in Medisch Contact) “En erger nog, die uitkomstfinanciering verhoogt onvermijdelijk de registratielast van 40% nog verder, terwijl er evidence èn consensus is dat die registratielast ècht omlaag moet (o.a. Gijs van Loef, MC 17 oktober 2018).”

auteur: Niek Stadhouders
stad : Nijmegen
beroep : Onderzoeker IQ Healthcare/Radbout UMC
bericht : Inmiddels heb ik je artikel in Medisch Contact gelezen, en vond het een interessant en genuanceerd stuk. Leuke input voor een stevige discussie over ons zorgstelsel!

auteur : G K Mitrasing
stad : Amsterdam
beroep : Vogelvrije Huisarts

bericht : Tja… zorgstelsels op deze manier willen vergelijken moet je al helemaal niet willen maar om nu Wynand van der Ven aan te halen is ook niet erg sterk. Die van der Ven leeft met TINA! Waar het hier mis gaat is de juridisch basis van het zorgstelsel onbenoemd te laten: 2 juridische systemen onder één motorkap…. Zie dan ook de kritiek van Eduard Bomhoff in Trouw van zaterdag 17 december 2016;is de Zvw een verzekering of een voorziening? https://www.trouw.nl/opinie/zoveel-lof-verdient-schippers-niet~a6119bd8/ Wat is het verschil tussen beiden en waarom doen we dan toch alsof de Zorgverzekeringswet een voorziening is? Waarom grijpen onze Volksvertegenwoordigers niet in? Waarom onze bestuurders van de zorgoepels? De patiëntenverenigingen? In de ziektekostenpolis staat niets over een budget of een op=op clausule of wie het eerst komt eerst maalt contract voorwaarde. Indien een Nederlandse zorgaanbieder niet kan leveren is de verzekeraar dan ook verplicht om elders de contractueel overeengekomen zorg te regelen en te vergoeden. De contracten tussen verzekerden en verzekeraar gaan voor alles! Dat impliceert een open einde regeling en daar gaat de EU ook van uit; verzekeraars moeten daarom een fikse reserve achter de hand houden om aan die contracten te kunnen voldoen. Privaat recht is dus wat anders dan publiek recht en het maakt dus nogal een verschil of je een publiek model hebt of een privaat zorgstelsel. Velen lijken dat nog altijd niet te beseffen of kijken weg en lijken steeds leentjebuur te willen spelen om kosten te beheersen; neem dan het publiek model over als je evident niet uitkomt met het systeemmodel Zorgstelsel 2006. Bij een gang naar het Europees Hof zou dit stelsel juridisch uitgeschakeld kunnen worden(zie eerdere onderzoeken ZonMw) De Volksvertegenwoordiging geeft niet thuis en het Openbaar Bestuur blijft opgelucht adem halen. Ook dit jaar heeft een groot deel van het volk het niet in de gaten, rustig door de pomp blijven trekken dus!

auteur : Frans Rampen
stad : Wijchen
beroep : dermatoloog n.p.

bericht : Beste collega Maes. Twee voorbeelden. Veertig jaar geleden stond ons land nog in de absolute Europese top wat betreft baby- en kindersterfte en levensverwachting. Anno nu bevinden we ons in de achterhoede. Deze dalende trend loopt parallel met de ontwikkeling van het poortwachterschap. Toeval? Huisartsen, kijk naar de naakte cijfers, neem jullie verantwoordelijkheid en duik niet weg (dixit Wouter Bos). Het proefschrift vaan Schäfer is niet relevant, het berust op vragenlijsten onder huisartsen en patiënten, niet op onderzoek naar zorguitkomsten. Een soort patiënt-tevredenheidsonderzoek. Ook de doorsnee Deen is erg tevreden over zijn huisarts.

auteur : Dolf Algra
stad : Rotterdam
beroep : commentator, opiniemaker zorg en sociale zekerheid

bericht : Is ons zorg stelsel wel de beste ? Staan ‘wij’ echt wel op nummer 1 in de Eredivisie van zorgstelsels? Gijs van Loef heeft zo zijn twijfels. En verwoord dit in een interessant opinie artikel met de licht alarmerende kop: Nederlandse zorg valt van haar voetstuk. Die zit in ieder geval. Maar bij lezing bleven woorden als: moeilijk, moeilijk, moeilijk. Ingewikkeld, ingewikkeld, ingewikkeld in mijn hoofd doordreinen. Bijna bij elke alinea dacht ik: ja, ja, ja.,dat zeg/stel je nou wel, maar mag ik even de bijsluiter hiervan zien. Kortom: ik barst van de vragen. Bijvoorbeeld bij de stelling: de Nederlandse bevolking is in meerderheid (54%) ontevreden over het eigen zorgstelsel en wil fundamentele veranderingen. Wat is daar de bron van ?? Of van Loef gelijk heeft kan ik moeilijk overzien. Ik ben wel zorgwatcher – in grote lijn- , maar geen prestatie indicator expert. Dus of al die indicatoren doen wat ze zeggen weet ik niet en kan ik niet beoordelen. Van Loef introduceert in zijn artikel – een andere meetlat – een WHO instrument/checklist – om prestatie indicatoren met elkaar te kunnen vergelijken. Of die nou goed cq beter werkt , weet ik ook niet. Dus blijf ik achter met een ongemakkelijk gevoel. Klopt het wat van Loef stelt ? Zijn ’we’ van ons voetstuk aan het vallen ? Dus ben ik maar even wat verder gaan rondneuzen. En zo kwam ik uit bij oud hoogleraar zorgstelsels Wynand van der Ven, die in zijn afscheidsrede stelt dat er – ondanks de gebreken en knelpunten- er geen beter alternatief is. Zo die zit ook ! Dus…… Het beste zorgstelsel ? https://www.eur.nl/sites/corporate/files/Afscheidscollege_Ven_150904_0.pdf En /of bekijk in bijlage 1 het erg interessante overzichtje van de resterende knelpunten van ons stelsel. De moeite van het lezen waard. Of laat je bijpraten in slechts 4.16 min ! : heeft Nederland het beste zorgstelsel ? https://www.youtube.com/watch?v=uNoMbXueKic

Mijn commentaar op de website van Medisch Contact: Geachte heer Algra (en andere lezers), u heeft niet alle referenties kunnen raadplegen en dus kunt u ook niet weten hoe uitgebreid de onderbouwing van mijn artikel is. De volledige referentielijst/bronnen staat op mijn website: https://gijsvanloef.nl/2018/10/17/nederlandse-zorg-valt-van-haar-voetstuk-medisch-contact/ .
Tenslotte. Als expert marktwerking publieke domein’ (auteur van het boek ‘Kiezen tussen overheid en markt’, 2013: https://gijsvanloef.nl/boeken/kiezen-tussen-overheid-en-markt/ ) was het afscheid symposium van Prof. Wynand van de Ven mijn eerste kennismaking met de gereguleerde marktwerking. Sindsdien heb ik een open debat met zijn faculteit opgezocht, maar men heeft nooit gereageerd: https://gijsvanloef.nl/2016/05/27/de-10-randvoorwaarden-van-gereguleerde-marktwerking/ . ESHPM mijdt het publieke debat over de organisatie van het zorgstelsel. Volgens de WHO is de organisatie van het zorgstelsel een fundamenteel publieke aangelegenheid. Logisch, want het wordt gefinancierd uit wettelijke premieheffing en belastingen.

NB Het vervolg op dit tweegesprek met dhr. Algra is hier niet weergegeven.

Quote Marcel Levi (column Evidencebased beleid, d.d. 23/10/2018 in MEDISCH CONTACT): “Zo weten we zo langzamerhand allemaal wel dat het experiment ‘marktwerking in de gezondheidszorg’ een dramatische flop is, maar desondanks zijn de evangelisten van de marktwerking niet van hun overtuiging af te brengen en betogen zij dat er nog veel meer marktwerking nodig is om succesvol te zijn.”

auteur : Geert Slock
stad : Sluis
beroep : Huisarts
bericht : Nederlands zorgmanagement is zeer goed in windowdressing, door de mislukte marktwerking is het produceren van perfecte zorg op papier het afgelopen decennium tot een kunst verheven. De realiteit is helaas weerbarstiger en alleen zichtbaar voor patient en zorgverlener, de bestuurlijke lagen zien dit niet vanuit hun ivoren toren en willen het ook niet zien. De GGZ is afgebroken , vele instellingen werken met ingevlogen interim psychiaters, onmogelijk om op die manier fatsoenlijke psychiatrie te leveren, de vertrouwensband tussen arts en patient is niet vermarktbaar maar des te belangrijker. De ouderenzorg is ook deskundig afgebroken in kortzichtige bezuinigingsoperatie waarvan we nu de prijs beginnen te betalen : instellingen vinden geen personeel meer, ouderen belanden teveel op de SEH etc.

auteur : Matthijs Dekker
stad : Noordwijk
beroep : Huisarts
bericht : Prachtig stuk en goed onderbouwd. Ben heel benieuwd hoe het wordt ontvangen!

auteur : B. Lintermans
stad : Dronten
beroep : Huisarts
bericht : Het is de vraag of het aantal MRI- en CT-scanners en het aantal heup- en knieprothesen een juiste maat is voor de kwaliteit van zorg , met name in het kader van zinnige en zuinige zorg.

auteur: Anton Maes
stad : Dieren
beroep : Huisarts
bericht : In antwoord op collega Rampen. In het proefschrift (23.11.2016) van Willemijn Schäfer (“primary care in 34 countries”) wordt aangetoond dat in landen waar de structuur van de eerste lijn sterker is en huisartsen bredere taakprofielen hebben, de patiënten een betere kwaliteit van zorg ervaren. Beter op het gebied van toegankelijkheid, continuïteit en veelomvattendheid van de zorg. En huisartsen met een breder takenpakket zijn meer betrokken in het nemen van beslissingen over behandelingen. Deze conclusie sluit aan bij eerdere internationale studies van Barbara Starfield, proefschrift Kringos en PHAMEU (Primary Health Care Activity Monitor Europe). Wat ik verder wel zie dat steeds vaker de huisarts omzeild wordt: DTF, straatongevallen, verloskunde, IUD, 112, POB, FAST, verwijzen ook via bedrijfsarts en jeugdarts, herhaalmedicatie, niet aansluitende ICT 1e en 2e lijn etc. ps: heel goed dat Gijs van Loef dit onderwerp agendeert.

auteur : Frans Rampen
stad : Wijchen
beroep : Dermatoloog n.p.
bericht : Deze neergang bestaat al veertig jaar. Marktwerking alléén kan dit dus niet verklaren. In de jaren zeventig is de poortwachtersformule in Denemarken uitgevonden, met Nederland als trouwste volgeling. Denemarken heeft de kortste levensverwachting in West-Europa, en dat voor een ontwikkeld, welvarend Scandinavisch land! Alles over het poortwachterschap in mijn boek ‘De huisarts als poortwachter’. Wanneer gaan de overheid en de artsenorganisaties eindelijk beseffen dat ons desolate zorglandschap verband houdt met het poortwachterschap van de huisarts als hoeksteen van ons zorgstelsel?

Reactie op Werken aan de agenda van de zorg
auteur : Bernard Kral
stad :
beroep : Huisarts
bericht : Eindelijk eens iemand die het idee : “de nederlandse zorg is een van de beste in de wereld” nuanceert. Het werd tijd, we zijn middenmoter. Daar wil ik het algemene idee dat “huisartsen de zorg goedkoop houden “ nuanceren. Door de zeer lage toegankelijkheid van de Nederlandse huisartsenzorg scoren we hier internationaal goed op (opm. GvL: auteur bedoelt neem ik aan ‘hoge toegankelijkheid’). Maar mogelijk is de zorg daar erg duur van geworden: veel extra handelingen en vroege verwijzingen.

auteur: Merhai
stad : Lelystad
beroep : Anesthesioloog
bericht : Beste Gijs Met veel plezier en een glimlach om de mond heb ik jouw artikel in MC gelezen aangaande de Nederlandse zorg. Ik ben ervaringsdeskundige Gestudeerd in Amsterdam, gespecialiseerd in Brussel, gewerkt in Spijkenisse , daarna in Lelystad ( beide failliet , ligt het aan mij??), daarna Hoogeveen . Overal actief geweest in diverse managementlagen en diverse contacten gehad met de IGJ, verzekeraars , dbc onderhoud en zo meer. Als interim manager zaken geregeld voor oa Terneuzenen en diverse privéklinieken in nederland en België Ik kan het u zeggen. In België is de toegankelijkheid beter, de administratie minder, de kwaliteit beter, de waardering voor de dokter meer. De rode duivels zijn nr 1 op de wereldranglijst , nou de zorg is niet veel minder. Ga zo voort. Vrgr Marlon merhai Verstuurd vanaf mijn iPhone

auteur : Jan Keppel Hesselink
stad : Bosch en Duin
beroep : Arts-pijnbehandelaar
bericht : De OECD-indicatoren werden al door collega Professor Zbygniew Prlwytzkofsky indertijd uitgebreid bestudeerd en hij kwam tot geen andere bevinden dan : ‘Praw, welk een Wahnzin: dat is alles ja gans onwetenschappelijk…’ desalniettemin, hebben de OECD indicatoren het toch blijkbaar gehaald. Dat kunnen we niet anders dan betreuren, omdat door de OECD-indicatoren de zicht op de horizon verdwijnt. Degene die de wereld kent en gekend heeft, en elke keer terug keert naar ons Vaderland, die begrijpt wat ik bedoel. Want: nergens ter wereld, dan in dat kleine , maar toch grootsche Vaderland is de gezondheidszorg zo puik, de wegen zo recht en vlak, de waterleiding zo solide, de elektriciteit ze betrouwbaar. Maar helaas hebben de OECD-indicatoren de visie op dit geheel verduisterd.

auteur: J.J. van der Harst
stad : Hengelo Ov
beroep : Huisarts (gepens.)
bericht : Helemaal eens met collega Bonte. Aan het hele marktwerkingsprincipe ligt een primaire denkfout. We hadden een simpel systeem en hadden dat nog kunnen vereenvoudigen. Rampzalig is de achterdocht vanuit Den Haag en bureaucratische rompslomp. Het artikel “de lijstjesman” gisteren in de NRC spreekt voor zich. Financiering eerst via 1 partij , nu 31 potjes en daar komen de maatsregelen van de inspectie nog bij. Wanneer gaat nederland nu eens echt dereguleren. Waarom doen we het ook allemaal. De jeugdzorg transitie en de zorgwet verdienen een parlementaire enquete.

auteur : G.J. Bonte
stad : Dalfsen
beroep : Neuroloog
bericht : (1) Tot zover de marktwerking in de zorg. Wat heb je nog meer nodig om te concluderen dat dit een grote mislukking is? Veel duurder zonder enige gezondheidswinst! Met een enorme toename aan “bullshit jobs” van controleurs en administrateurs. Het neoliberalistisch denken heeft zijn hoogtijdagen achter de rug. Het zal nog heel veel tijd, geld en energie kosten om de negatieve gevolgen te boven te komen… (2) Het stuk van Gijs van Loef is een vingerwijzing dat het met de kwaliteit van zorg in Nederland niet de goede kant op gaat, en dat de kosten exponentieel stijgen.

2 gedachtes over “Reacties op ‘Nederlandse zorg valt van haar voetstuk’

  1. Woeker Zorgpolis?
    De burger mag elk jaar voor 31 december “verplicht” een keuze maken voor het daaropvolgende jaar. Blijft hij bij dezelfde verzekeraar of stapt hij over? Dat kun je ook beschouwen als een publieke taak. De burger heeft het nodige te kiezen in de zorgpolissen, denken we, maar dat lijkt veel meer dan het in werkelijkheid is! De keuzes komen uit de koker van 4 te grote zorgverzekeraars, die samen meer dan 90% van de zorgmarkt beheersen. Zij proberen met nieuwe merknamen en nieuwe aanbiedingen nieuwe klanten te werven en dus feitelijk klanten van anderen af te snoepen, want iedereen is verplicht verzekerd. Let maar op, men komt straks met regio zorgpolissen! De kosten verbonden aan dit jaarlijks festival aan acquisitie, sponsoring en reclame kost € 252 miljoen. De kosten per nieuwe binnengehaalde verzekerde (ca. 1,2 miljoen) zou dan ongeveer € 210,- bedragen. De zogeheten keuzevrijheid van verzekerden wordt steeds meer geweld aan gedaan. Drie grote zorgverzekeraars hebben in hun polissen de ontsnappingsclausule opgenomen, dat zij de patiënt mogen doorsturen naar een andere zorgaanbieder als het budget met de beoogde eerste zorgaanbieder is opgesoupeerd. Slechts één van de grote vier zorgverzekeraars heeft deze clausule niet opgenomen. Verzekeraars die gecontracteerde zorg, waarvoor de burger een polis heeft gekocht, niet waarmaken omdat het budget dat zij hebben afgesproken is opgebruikt, lappen de kern van klantrelaties (en nog erger van patiënten) aan hun laars. Dit is onkunde ten top en verzekeraars onwaardig! Het is nota bene een verplichte verzekering en waartegen verzeker ik me eigenlijk? Afspraak dient afspraak te zijn! Een verzekeraar dient zekerheid te bieden, daar is zo’n organisatie voor in het leven geroepen. Anders verkoop je een “woeker zorgpolis”. Dit zijn gewoon onfrisse praktijken. Je kunt als zorgverzekeraar niet eenzijdig de risico’s en lasten afwentelen op de consument, de klant, jouw verzekerde. Ik heb al eerder gesproken over de wenselijkheid de Basisverzekering tot een 3-jarig contract te maken.

    Like

  2. Pingback: Meest gelezen posts in 2018 op gijsvanloef.nl | Gijs van Loef

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.