Heb ik mij vergist in Ernst Kuipers?

1 feb. 2022 – Beluister va. 04:20 min tot ca. 21:00 (Zeer herkenbaar voor mij, ik heb vanuit verschillende posities binnen allerlei overheden gewerkt; de zorg van Sheila Sitalsing over het boomerangeffect op social media deel ik, daarom heb ik ook alleen een meldingstweet gedaan van deze post, waar direct op gereageerd werd door M. Verkoulen (D66) met reactie weer daarop… Verder heb ik geen ruchtbaarheid gegeven; Voor mij gold dat ik deze blog moest schrijven)

https://www.volkskrant.nl/kijkverder/t/podcasts/serie/de-kamer-van-klok/een-wetenschapper-op-vws-blijkt-geen-garantie-voor/

‘De Rijksoverheid heeft de afgelopen jaren bewust een te positief beeld geschetst van de medische gezondheidszorg.’ In de afgelopen jaren, voorafgaand aan de uitbraak van de corona pandemie, heb ik het meermaals gezegd. Daar werd niet op gereageerd door de ‘mooipraters’, zoals Armand Girbes ze tegenwoordig noemt. Ze wilden het gesprek niet aan, of ze durfden het niet.

De nieuwe minster van VWS, die ik openlijk steunde vanwege zijn bewezen vakmanschap en leiderschap, heeft in zijn tweede persconferentie de plank tweemaal misgeslagen. Het doet me terugdenken aan mijn eerdere uitspraken over dat te positieve beeld.

de Volkskrant, 27 januari 2022. Het middelste overzicht is enkele weken eerder dan het overzicht rechts en dat komt overeen met de vertragingstijd van enkele weken vwb. ziekenhuisopnames

Met het gerommel met de plaatjes van de vaccinatiegraad (afb. boven) waarbij verschillende meetmomenten zijn vergeleken – een stompzinnige blunder – en met de 15% reductie van het aantal besmettingen bij gebruik van het CTB op basis van het onderzoek van de TU Delft en UMCU (afb. onder).

Hoe kon hij die fouten maken? Het lijkt me vrijwel zeker dat de minister de plaatjes van ziekenhuisopnames niet zelf gemaakt heeft en ook niet gecontroleerd op juistheid, daar heeft de bewindspersoon Kuipers echt geen tijd voor. Dat regelen ambtenaren voor hem.

Daarentegen acht ik het waarschijnlijk dat hij wel de eindredactie had als voorzitter van het LCPS bij het getoonde beeldmateriaal op de vele persmomenten vanuit het ErasmusMC. Dit gaat dus niet over de persoon Kuipers, maar over zijn formele rol. Als minister zat hij hier fout. Maar zijn ambtenaren deden het.

De discussie over de 15% duid ik anders. Hier lijkt het erop alsof de minister bewust de uiterste grens heeft opgezocht vanuit de politieke wens van het kabinet om nieuwe maatregelen m.b.t. het CTB zoals het invoeren van bijvoorbeeld 2G open te houden. Maar ook hier had Kuipers het bij het verkeerde eind en lijkt de persoon zelf mede schuld te hebben, want het zijn zijn eigen woorden die hij moest terugnemen in de discussie die hij gedwongen werd erover aan te gaan.

Kuipers maakte in het verleden op mij indruk als een bestuurder die zijn woorden zorgvuldig weet te kiezen.

NB Direct na de 2e persconferentie schreef ik een blog waarin ik de loftrompet stak over het optreden van Kuipers. Uiteraard had ik de de data en de cijfers op dat moment niet gecontroleerd. Ik heb de blog verwijderd.

Bron:

twitter

de Volkskrant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.